Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

Vírusok és a természet

2020.03.30

20210215_192521.jpg2020 tavaszának az egész Földünket érintő katasztrófája a SARS CoV-2 új koronavírus által okozott COVID-19 pandémia. A vírusok a természet részei, amelyek különböző - alapvetően emberi - hatások és következményeik (klímaváltozás, globalizáció, túlnépesedés stb.) sokasága miatt lehetőséghez juthatnak arra, hogy járványt okozzanak. A vírusok - természet - élővilág - ember témakör a tárgya a Vírusok és a természet című aloldalnak.

 

Természetkárosítás

2019.12.22

A természetvédelemmel összefüggésben gyakoriak a helytelen fogalomhasználatok a hétköznapokban és a sajtóban is. Leggyakoribb példa lehet a természetvédelmi terület, amit gyakran a védett természeti terület megnevezés helyett alkalmaznak.

természetkárosítás megnevezést pedig gyakran használják a természetvédelem érdekeit sértő, természeti vagy védett természeti területet, értéket károsító cselekmények gyűjtőfogalmaként, holott a természetkárosítás a jogban bűncselekmény kategória.  

 

 

Erdő-mező kóstoló

2019.12.22

Van az interneten erdőkóstoló weboldal, füves gyűjtőhálózat, meg erdőt-mezőt gombásztató honlap gyűjtögetésre motiválással. Ha hallgatunk rájuk, akkor kóstolgatjuk, gyűjtjük a másét, a gyógynövényt, a vadgyümölcsöt, a gombát, vagy ami kell, idegen tulajdonon. Az állami tulajdonon pedig azzal a téveszmével szedünk−veszünk−gyűjtünk, hogy „az állami tulajdon az állampolgároké” …

 

Oktatás

2019.10.20

Az oktatás a tudás intézményesített átadása, a tudás újratermelése. Egyik oldala a tanítás (ismeretátadás), a másik a tanulás (ismeretszerzés). A didaktika vagy oktatástan pedig az oktatáselmélettel foglalkozik: mit, hogyan, kit és ki oktasson. Az aloldal az oktatást, annak tartalmi és didaktikai, oktatáspolitikai és szubjektív kérdéseit a természetvédelemre szűkíti.

 

 

Invázió - migráció

2019.09.14

Az invázió és a migráció két hasonló fogalom. Az invázió ellenséges behatolást, tömeges beözönlést, elözönlést jelent, és vonatkozhat az élővilág valamennyi fajára a mikroorganizmusoktól az emberig. A migráció lakó-, élőhelyváltoztatást, elvándorlást - betelepülést jelent, és vonatkozhat emberre, de jelentheti állatok vándorlását - madarak költözését is. Ezekkel a témákkal, az idegenhonos inváziós fajokkal, az élővilágon belüli vándorlással foglalkozik az aloldal természetvédelmi megközelítéssel, jogszabályi és szakmai alapokon. Érdekes a parlagfű és az akác kérdése, amely növények nem minősülnek özönfajnak az Európai Unióban.

 

 

Dalok, zenék, versek

2019.08.20

clef-2089255_1280.jpgA múlt évezred 1988. esztendejében egy könyvet kaptam ajándékba bányász baráti körből, melynek címe: Szeretjük a dalt. Több mint három évtized elteltével már nem élünk olyan dalos világban, inkább az internet világában, ezért is érdemes helyet szentelni himnuszokra, dalokra weboldalon is. Hallgassunk sok zenét! Számtalan vers is szól a természetről, dr. Majer Antal professzor válogatásában jelent meg Az erdő poézise 1993-ban a Magvető Könyvkiadó gondozásában. És régi barátunk a Mátra költője. Jószerencsét!

 

Természeti turizmus

2019.08.14

A természeti területek természeti értékeikkel a turizmus kedvelt térségei. A természeti (természetjáró) turizmusra vonatkozó törvényi rendelkezéseket két − e tekintetben meghatározó − törvény, a 2009. évi XXXVII. törvény (erdőtörvény) és az 1996. évi LIII. törvény (természetvédelmi törvény) alapján tekinti át az aloldal. Forrás: www.termeszetor.eoldal.hu 2018. Lásd még TURIZMUS menüpont alatt!