Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Digitális könyvek=fájlok

CIVIL SZERVEZETI KIADVÁNYOK

 

Fegyver- és távcsőismeret

Fegyver- és távcsőismeret.pdf

Temesi Géza (2019): Fegyver- és távcsőismeret. Ismeretterjesztő kiadvány, Országos Természetőr Társaság, Budapest – Pécs, 32 pp.

Korábbi egyesületi kiadvány harmadik kiadásaként megjelent publikáció célja az olvasó megismertetése – a természetvédelemmel való kapcsolódások miatt – a fegyvertani és a távcsövekkel összefüggő alapismeretekkel.

A Fegyverismeret című rész a fegyverekkel kapcsolatos fogalmakkal, a kaliberjelölésekkel, a ballisztikai jellemzőkkel, a vadászlőfegyverekkel, a kerti puskákkal, a légfegyverekkel, a maroklőfegyverekkel és a gázfegyverekkel foglalkozik, majd a fegyverkezelés tízparancsolatával zárul.

A Távcsőismeret című rész a messzelátóra, a távcsőkezelésre és a céltávcsőre vonatkozó alapvető ismereteket foglalja össze rövid terjedelemben.

Illusztrációként 9 fotó és 1 didaktikai (oktató) ábra szolgál.

 

Természetvédelem

Könyvborító - természetvédelem.pdf

Könyv 2.pdf - Természetvédelem 2013-2015

Temesi Géza (2019): Természetvédelem – elektronikus publikációk 2013-2015 nyomtatott kiadványa. Emlékül a jövőnek a múltról. Budapest, 81 pp.

Weboldalon 2013-tól 2015 végéig megjelent szakmai ismeretterjesztő publikációkat tartalmazza nyomtatásban a kiadvány, amelyben a menüpontoknak fejezetek felelnek meg. A weboldal hét menüpontja alatt összefoglalt ismeretanyagból készült hét fejezet szól a természetvédelemről a fenti időszakban, 2015 végén lezárva az írásokat.

Változások indultak el ennek az időszaknak a végén, amelyek aztán a következő években átalakították a szakigazgatás rendszerét, természet- és környezetvédelmi szempontból nem feltétlenül kedvező irányba.

A kiadvány számos oktatási – ismeretterjesztési célú illusztrációt tartalmaz, köztük 6 didaktikai ábrát.

 

A természet védelme a jogban

Könyvborító - jog.pdf

A természet védelme a jogban.pdf

Temesi Géza (2019): A természet védelme a jogban. Ismeretterjesztő kiadvány, Országos Természetőr Társaság (OTT), Pécs, 34 pp.

ott-kiskonyv-2.jpg2019 októberében jelent meg az Országos Természetőr Társaság kiadásában A természet védelme a jogban c. kiskönyv 34 oldal terjedelemben, négy fejezettel, öt táblázattal, 9 természetfotóval, 1 didaktikai ábrával és öt további illusztrációval.

Az I. fejezet törvényi szintű történeti visszatekintést nyújt a természet hazai jogi védelmére, a II. fejezet a természet védelmét szolgáló hatályos jogszabályok jegyzékét tartalmazza, a III. fejezet külön kezeli az előző fejezetből a természet őrzésének jogi szabályozását, a IV. fejezet pedig osztályoz a természetben. 

A táblázatok a védett természeti területek és a védett fajok országos mennyiségi adatait tartalmazzák, valamint a vadászható fajok vadászati idényét és a nem védett őshonos halfajok fajlagos tilalmi idejét szemléltetik.

Az A5 formátumú színes kiskönyv a szakemberek és a természet védelme iránt érdeklődők számára egyaránt hiánypótlóan hasznos a természetvédelmi mindennapokban.

 

Természetvédelmi jogszabályok és jogsértések

Könyvborító - jogszabályok.pdf

Természetvédelmi jogszabályok és jogsértések.pdf

kiskonyv-2-1..jpgTemesi Géza (2020): Természetvédelmi jogszabályok és jogsértések. Ismeretterjesztési céllal kiadja az Országos Természetőr Társaság (OTT), Pécs, 40 pp.

2019 októberében jelent meg az Országos Természetőr Társaság kiadásában a Természetvédelmi jogszabályok és jogsértések c. kiskönyv 40 oldal terjedelemben, hét fejezettel, 14 természetfotóval és panoráma tájképpel, 2 didaktikai ábrával és öt további illusztrációval.

Az I. fejezet természetvédelmi alapismereteket nyújt, a II. fejezet a természet védelmét szolgáló hatályos jogszabályok jegyzékét tartalmazza. A III. fejezet a természetvédelemmel összefüggő jogsértéseket foglalja össze, majd azokat a további fejezetekben részletezi: a IV. fejezetben a hulladék-elhelyezést és a szemetelést, az V. fejezetben a lopást mint természeti jelenséget, a  VI. fejezetben a tűz okozását, a VII. fejezetben pedig a motorozást és a kerékpározást a természetben. Figyelemfelhívásként a természetkárosítás bűncselekményének törvényi kivonatával zárul a társasági kiadvány. Az A5 formátumú színes kiadású kiskönyv a szakemberek és a természet védelme iránt érdeklődők számára újabb hasznos szakirodalmat jelent.