Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hír-újságok''21-

Játszunk a tűzzel...,

tuzijatek-2022.-08.-27..jpg...a környezettel és a pénzzel. A 2020. évi (koronavírus járvány miatti) kimaradás után 2021-ben több mint 1,6 milliárd Ft-ba került az augusztus 20-ai tűzijáték. Az idei augusztus 27-én ugyancsak annyiért pirotechnikáztunk Budapesten közel 4,5 km hosszon, 74 helyszínről, 40.000 rakétával, fél óránál hosszabb ideig. Ezen utolsó két éviek voltak az eddigi legnagyobb tűzijátékaink. Nem csak időben, vagyis az utóbbi két évet illetően, hanem térben, Európában is vezetünk környezet- és természetvédelmi szempontból negatívan ható nagybani tűzijátékozásban. Óvjuk–védjük a környezetet! 

2022. augusztus

֍

Természetkárosítás bűncselekménye mérgezéssel

Minden idők legsúlyosabb mérgezéssel történő természetkárosítás bűncselekménye valósult meg az idei nyárutón Pest megyében, szeptember 25-én pedig megkezdődik az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás fővárosunkban. Turai székhelyű vadászatra jogosult (vadásztársaság) mintegy 8.000 ha-os vadászterületével szinte azonos területen történt nagy mennyiségű és magas koncentrációjú, az Európai Unióban több mint egy évtizede betiltott karbofuránnal a természetpusztító emberi mérgező tevékenység, ami elsősorban kiemelt természetvédelmi oltalom alatt álló madarakat érintett. Legérintettebb az 50.000 Ft/egyed természetvédelmi értékű védett barna rétihéja faj volt, amelyből 2 példány elpusztítása már bűncselekmény, 76 ilyen elpusztított madarat találtak. Fokozottan védett madarak közül elpusztult az idegméregtől 500.000 Ft/egyed természetvédelmi értékű barna kánya és hamvas rétihéja, valamint 1.000.000 Ft/egyed természetvédelmi értékű rétisas is. További védett madarakon (egerészölyveken, hollókon, erdei pityereken) kívül rókák, dolmányos varjúk és szajkó szintén áldozatul estek. 

Öt évig terjedhet a szabadságvesztés-büntetés, folyik a nyomozás.

2021. szeptember

֍

LIFE program 2021 - 2027

A LIFE az Európai Unió környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai célkitűzéseket támogató pénzügyi forrással rendelkező programja. A 2021 - 2027 időszakra vonatkozó, az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2021/783 rendelete (2021. április 29.) 2021. május 17-én lépett hatályba és 5,43 Mrd euro keretet biztosít a kitűzött célokra. A négy külön költségvetéssel rendelkező alprogram közül az egyik a Természet és biológiai sokféleség című. Részleteket lásd a LIFE programról és a pályázatokról szóló internetes információkban, köztük a magyar állami természetvédelem hivatalos honlapján.

2021. július

֍

Minisztériumi struktúra

A politikai életben ellenzéki előválasztási készülődés folyik, amelynek támogató szavazatok nyerését célzó reklámhíreiben a kormányzati struktúra az egyik téma. Nem csak ezen múlik egy ország működése, de valóban változástatás kellene a minisztériumi struktúrában. Önálló környezet- és természetvédelemért felelős minisztérium, Környezetügyi Minisztérium szükséges a következő államtitkárságokkal:

környezetvédelmi államtitkárság,

természetvédelmi államtitkárság,

vízügyi államtitkárság,

klímastratégiai államtitkárság,

természet-gazdálkodási államtitkárság három szakágazattal: erdészet, vadászat, halgazdálkodás/halvédelem.

Lásd még: https://termeszetor-tarsasag.eoldal.hu/cikkek/miniszterium/

2021. június

֍

Környezetvédelem

A SARS-CoV-2 vírus által okozott Covid-19 betegség világjárványa összefügg a környezet védelmének különböző problémáival is. A harmadik hullám leszálló ágában is felhívjuk a figyelmet a környezet védelmének ügyére, annak jogi szabályozására, a rendszer működésére és a nemzetközi környezetvédelmi egyezmények fontosságára. Hazai megalapozó törvényünk az 1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól. A környezetvédelmet az emberiség ökológiai kultúrájában jeles világnapok szimbolizálják. Ilyen például a Föld napja április 22-én, a Biológiai sokféleség világnapja május 22-én, a Környezetvédelmi világnap június 5-én, az Ózon világnapja szeptember 16-án, a Földünkért világnap október 21-én, az Éghajlatvédelmi világnap október 24-én. Védjük a környezetet, vigyázzunk az életre!

2021-ben a Föld napján

֍

2021. év fajai

2021. év választott fafaja a védett lisztes berkenye [10.000 Ft/egyed], gombája a védett óriás bocskorosgomba [5.000 Ft/példány (=termőtest)], madara a védett cigánycsuk [25.000 Ft/egyed], kétéltűje a védett zöld varangy [10.000 Ft/egyed], hala a jászkeszeg, rovara a kacsafarkú szendervadvirága a védett vetési konkoly [5.000 Ft/egyed], gyógynövénye a fekete nadálytő, emlősállata a védett hermelin. [50.000 Ft/egyed].

A lisztes berkenye főleg Nyugat-Dunántúlon élő őshonos, fehéren molyhos levélfonákú lombhullató fafajunk, rövidtörzsű és alacsony famagasságú (h ≈ 8-12 m) egyedekkel. [Védett még 46 berkenye faj/kisfaj.] Az óriás bocskorosgomba élő vagy elhalt fatörzseken termő, nagybocskorú későnyári gombánk. A cigánycsuk a légykapófélék családjához tartozó, fogyatkozó hazai állományú, jellemzően vonuló kistestű énekesmadarunk. A fajcsoportot jelentő zöld varangy egyelőre nem veszélyeztetett éjjeli rovarvadász béka. A jászkeszeg a pontyfélék családjának fogható gyakori halfaja, április 15-től május 31-ig tartó fajlagos tilalmi idővel és legalább 20 cm kifogható mérettartománnyal. A kacsafarkú szender gyorsröptű lepke a potrohon levő, repüléskormányzásra szolgáló farpamacsról és a szenderben pihenésröl kapta magyar fajnevét. Virágok nektárjával leszállás nélkül táplálkozik, lebegve mint a kolibri. A (vetési) konkoly hazánkban nem őshonos, mérgező magvú egyéves szegfűféle, róla szóló egyik mondás a „nincsen búza konkoly nélkül”. A  fekete nadálytő az érdeslevelűek családjába tartozó évelő növény sok népies névvel (például forrasztófű). Belsőleg mérgező, a gyógyászat a gyökérdrogot hasznosítja. A hermelin ragadozó menyétféle, főként alkonyati ügyes rágcsáló- és madárvadász, ember által nehezen megfigyelhető, rövid életű kis vadon élő állatunk sok alfajjal.

2021. január