Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Változások

Változnak a hatóságok

2019 decemberének második felében a Magyar Közlöny számaiban nagy terjedelemben jelent meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítését célzó törvény [2019. évi CX. törvény] és kormányrendelet [360/2019. (XII. 30.) Korm. rendelet], módosítva igen sok törvényt illetve kormányrendeletet. Az egyszerűsítés ismét szervezeti változást is jelent a) a természetvédelmi, b) az erdészeti, c) a halgazdálkodási és d) a vadászati hatóságok terén is. Emlékezzünk vissza ebből az alkalomból fél évtized tükrében ezekre a hatóságokra vázlatosan!

Öt évvel ezelőtti hatósági szervezetek

a) Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF), 

környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek (10 KTF). 

b) Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – Erdészeti Igazgatóság,

megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei: erdészeti igazgatóságok  10 igazgatóság mint erdészeti hatóság. 

c)-d) NÉBIH – Földművelésügyi Igazgatóság, 

megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei: földművelésügyi igazgatóságok  19 igazgatóság mint halgazdálkodási, vadászati hatóság. 

Hatóságok 2015. április 1-jétől 2016. december 31-ig

a) Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF), 

kijelölt megyei kormányhivatalok – 11 természetvédelmi hatóság. 

b)-c)-d) Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), 

b) kijelölt megyei kormányhivatalok – 10 kormányhivatal mint erdészeti hatóság, 

c)-d) megyei kormányhivatalok – 19 kormányhivatal mint halgazdálkodási, vadászati hatóság.

Hatóságok 2017. január 1-jétől 2020. február 29-ig

a)-b)-c)-d) Pest Megyei Kormányhivatal mint országos hatóság, 

a)-c)-d) megyeszékhely szerinti járási hivatalok (fővárosra és Pest megyére az Érdi Járási Hivatal) – mint területi természetvédelmi, halgazdálkodási, vadászati hatóságok megyei illetékességgel, 

b) kijelölt megyeszékhely szerinti járási hivatalok (fővárosra és Pest megyére az Érdi Járási Hivatal) – 10 járási hivatal mint területi erdészeti hatóság. 

Megj.: OKTF megszűnt, NÉBIH módosult feladatkörrel működik.

Hatóságok 2020. március 1-jétől

a)-b)-c)-d) Pest Megyei Kormányhivatal mint országos hatóság, 

a)-c)-d) megyei kormányhivatalok mint területi természetvédelmi, halgazdálkodási, vadászati hatóságok, 

b) 10 kijelölt megyei kormányhivatal mint területi erdészeti hatóság. 

Természetvédelmi múltunk

Ha a természetvédelem terén visszatekintünk a korábbi évtizedekre egészen a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény hatályba lépéséig, 1997-2005-ig a nemzeti park igazgatóságok (NPI-k) látták el a területi természetvédelmi hatósági feladatkört. A nemzeti park igazgatóságoktól 2005-ben átkerült a természetvédelmi hatósági hatáskör az akkori környezetvédelmi és vízügyi felügyelőségekhez, és megalakultak a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek (11 KTVF, KöTeViFe, zöldhatóság). A vízügy belügyminisztériumi igazgatáshoz kerülésével 2014. január 1-jétől a KTVF-ek környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségekké (11 KTF) alakultak át, amelyek 2015. március 31-ig működtek. Ezek után következtek a fenti a) pont alatti további szervezeti megoldások. 24 év alatt tehát hat jelentős átszervezés, hat alapvető változás volt a természetvédelem hatósági rendszerében.

2020. január © Dr. Temesi Géza

Utóirat

A Magyar Közlöny 2020. szeptember 11-én megjelent 2020. évi 203. száma közzétette az egyes agrártárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 425/2020. (IX. 10.) Korm. rendeletet, amely ismét jelentősen módosította mind a 71/2015. (III. 30.) Korm. rendeletet, mind a 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendeletet.